Handlekurv

Et oppgjør med mathysteriet

Det er en voldsom interesse for mat i dagens samfunn, men det hersker også stor forvirring og mange myter om hva som er sunt og usunt for oss. Dette er en fortelling om maten og mennesket. Hvor kommer maten fra? Hvilke konsekvenser har matproduksjonen for våre omgivelser, og hvilke funksjoner og effekter har mat for kroppen vår?

Bærekraftig matproduksjon 

Birger Svihus tar i sin nye bok, Spiselig, et oppgjør med det han mener er et mathysteri. 

Birger Svihus tar for seg temaer som økologisk mat, fare for giftstoffer og miljøgifter i maten, genmodifisering, klimaeffekter og spørsmålet om det vil være nok mat i fremtiden. Produksjon og bruk av mat er både vitenskap og kultur og griper på både godt og vondt inn i alle deler av vårt samfunn. Matproduksjon er en av de viktigste årsakene til at naturen rundt oss må vike i stadig større grad. I en bærekraftig matproduksjon ødelegges ikke naturen rundt oss.

Slår hull på myten om mat og sunnhet

Mange mener at maten vi spiser i dag er full av giftstoffer. Men er det egentlig så mye galt med maten vår sett fra et helsemessig synspunkt, eller er det heller vårt forhold til maten det er noe galt med? En nøktern analyse av moderne matproduksjon og matprosessering viser at det ikke er maten det er noe galt med. Til tross for moderne vitenskapsbaserte produksjonsmetoder er maten minst like næringsrik og sunn som før, og takket være svært grundige kontrollsystemer er det heller ingen grunn til å frykte at maten inneholder helsefarlige stoffer.

>> Les mer om Svihus´ nye bok, Spiselig

Gode råd for et sunt kosthold

maten minst like næringsrik og sunn som før

Svihus tar for seg de tre hovedutfordringene i dagens kosthold – fedme, diabetes 2 og hjerte- og karsykdommer. Vi har aldri hatt bedre tilgang på sunne matvarer enn det vi har nå, og bordet har aldri vært dekket med billigere, mer variert og smakfull mat. Men dette herlige evigvarende festmåltidet har en pris, skriver Svihus. Stadig flere av oss må forlate festen i ambulanse, med for mye fett både inni og utenfor blodårene og ofte også med skyhøye blodglukoseverdier. Vi får altså rett og slett i oss for mye mat, eller rettere sagt for mye kalorier, gjennom det energirike fettet og karbohydratene som maten ofte inneholder rikelig av. De sunneste matvarene for de 50‒60 % av befolkningen som trenger å redusere energiinntaket, er grønnsaker, fisk og kjøtt. Og den som vil gjøre sunne og slankende matvalg enkelt, kan følge 13-prosentsregelen: Spis variert, og prøv å unngå mat med mer enn 13 prosent plantefett, sukker eller korn. Et sunt og bærekraftig kosthold er et kosthold som ikke gjør oss syke.

Produktet   ble lagt til i handlekurven. Se handlekurven

x